Objednávky v nemeckom strojárskom sektore v marci klesli o 17 percent

03.05.2024 Celý región

Berlín 3. mája (TASR) - Strojárske podniky v Nemecku evidujú napriek pretrvávajúcim ťažkostiam prvé náznaky zlepšenia. Pokles nových objednávok v zahraničí už dosiahol svoje dno, zatiaľ čo na domácom trhu sa objednávky už začínajú stabilizovať, hoci na nízkej úrovni, oznámilo v piatok Združenie nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výrobcovia ešte budú potrebovať veľkú trpezlivosť, uviedol ekonóm VDMA Olaf Wortmann. Nálada mnohých zákazníkov sa zlepšila, najmä mimo Európy, potrvá však ešte nejaký čas, kým sa dosiahne trvalý nárast objednávok, výroby a predaja, dodal.

V marci bola hodnota objednávok podľa údajov VDMA po zohľadnení inflácie o 17 % nižšia ako v rovnakom mesiaci minulého roka. K výraznému poklesu však prispel aj mimoriadne silný porovnávací základ, keďže v marci 2023 nemeckí výrobcovia strojov a zariadení dosiahli s veľkým odstupom najvyšší objem objednávok za celý minulý rok.

V marci 2024 objednávky zo zahraničia klesli o 15 %, zatiaľ čo domáce objednávky sa medziročne znížili o 23 %. Za tri mesiace do konca marca objednávky v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka v reálnych cenách klesli o 13 %. Na domácom trhu sa prepadli o 16 %, zatiaľ čo objednávky zo zahraničia klesli o 12 %.
 

Vyberte región